tandbehandlinger hos tandklinikken danmark

Helprotese

Helproteser er måske noget for dig?

KONTAKT OS

Er du i den situation at du eller nogen du kender er tandløse eller kun besidder få tænder tilbage, så kan en helprotese bringe smilet tilbage. Læs videre og lær mere om hvirdan vi kan hjælpe dig.

Hvad er en helprotese?

En hel tandprotese er også kendt under navnet gebis. Ved en hel tandprotese forståes det, at alle tænder erstattes af et tandsæt lavet af akryl. Selve tandkødet omkring helprotesen er også lavet i akryl, men i naturtro lyserød farve. Vores dygtige tandlæger i samarbejde med tandteknikere arbejder med stor omhu, for at gøre din protese sådan som du gerne vil have det.

Helprotesen sidder fast i det vakuum der naturligt opstår mellem protesen og dine gummer. I overkæben vil protesen dække gummer og den meste af den hårde del af ganen. Til forskel for en protese i underkæben, vil denne kun dække gummerne.

Alle tandlæger – inklusiv Tandklinikken Danmarks tandlæger – anbefaler, at man overholder de regelmæssige tandeftersyn, dels for at kontrollere protesen, men også dine gummers tilstand.

Alle kan få en helprotese

Alle kan i princippet få en helprotese. Årsagerne til nødvendigheden for en helprotese kan være mange forskellige. Hvis dine tænder har været udsat for store huller kan det have været svært at bevare dem. Måske har dine tænder være udsat for alvorlig paradentose. Slitage eller tandmangel fra naturens side er også årsager.

Det er tandlægens opgave at vejlede og rådgive dig til den bedste løsning, alle mennesker kan i teorien få en helprotese. Lad os vejlede dig igennem processen, ring op til os og få en snak.

Undermund- overmund, er der forskelle?

Du vil hurtigt lære at anvende din helprotese, men der kan opstå vanskeligheder i forhold til undermunden. I undermunden skal protesen hvile på dine gummer og dertil sørger tandlægen af fremstille den, således at kinder og tunge naturligt støtter og holder protesen fast.

I overkæben fremstilles helprotesen således at den kan suge sig fast i ganen.

Skal jeg være tandløs mens helprotesen bliver lavet?

Du skal som sagt ikke have nogle tænder når vi sætter din helprotese i munden. Derfor vil vi trække de sidste tænder ud inden du kan få lavet protesen. Det er ikke nødvendigt at gå lang tid uden protese. Umiddelbart efter den sidste tand er trukket ud, så vil du få en immediatprotese eller straksprotese. Det betyder at du får en midlertidig protese, således du altså ikke skal gå uden tænder.

Den midlertidige protese vil beskytte de åbne sår efter tandudtrækning og vil derfor give dig mindre ubehag. Din endelige protese skal dog passe til dine gummer og disse vil med tiden ændre sig lidt i månederne efter sidste tandudtrækning. Du får derfor opfølgning på hvordan din protese passer dig i månderne efter.

Gummer svinder ind

Det er ikke til at bestemme, hvor hurtigt eller hvormeget dine gummer vil svinde ind. Det vil dog med sikkerhed ske og sker det i en grad at din helprotese ikke længere passer – så skal du tage kontakt til os, så vi kan få tilpasset din protese. Det er vigtigt for os, at du hele tiden føler at vi holder kontrol på din protese og hvordan den føles for dig. Tilpasningen kalder vi for rebasering

Hvor ofte din protese skal rebaseres, er altså bestemt ud fra hvormeget ens gummer svinder ind. Nogle skal rebaseres relativt ofte og nogen kan klare sig med en rebasering hvert femte år. Det er dog meget vigtigt at føre kontrol, da en løs protese vil kunne gøre skade på dine gummer.

Ønsker du at blive kontaktet?

Udfyld gerne kontaktformularen og afvent at vi kontakter dig hurtigst muligt

Navn *

Telefonnummer *

Vælg klinik *